Επισκεφθείτε τη νέα ΕΠΙΣΗΜΗ ιστοσελίδα (site) της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ (Π.Ο.Σ.Σ.) www.e-sarakatsanos.gr


Μυκηνών 19 Θεσσαλονίκη Τ.Κ. 546 43 Τηλ & Fax 2310 840 830

Email: info@e-sarakatsanos.gr , Ιστοσελίδα: http://www.e-sarakatsanos.gr

24 Ιουνίου 2011

Ηχώ των Σαρακατσαναίων - Αρ. φύλλου 176

Ηχώ των Σαρακατσαναίων - Αρ. φύλλου 176

21 Ιουνίου 2011

30 ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΤΟΥΛΙ

Αναδημοσίευση από το ιστολόγιο


30 Χρόνια Περτούλι



Συμπληρώνονται φέτος 30 χρόνια από το 1Ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων. Με αφορμή τη φετινή επέτειο, δημοσιεύονται ορισμένα αποσπάσματα από συνεντεύξεις της ιστοσελίδας μας, τα οποία αναφέρονται σε πρόσωπα και γεγονότα της περιόδου εκείνης.


ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΙΑΝΝΙΩΤΗΣ

Για την ίδρυση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας σίγουρα είχαμε να αντιμετωπίσουμε διάφορα θέματα. Είχαμε όμως τη διάθεση και την αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε και το πράξαμε. Πάντα με σεβασμό και αξιοπρέπεια, όπως ταιριάζει στους Σαρακατσαναίους. Σε ένα τέτοιο εγχείρημα δεν είναι δυνατόν να μην υπάρξουν διαφορετικές απόψεις αλλά η ποιότητα και το ήθος όλων έφερε το τελικό αποτέλεσμα μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες. Τα κύρια ζητήματα που είχαμε να διευθετήσουμε ήταν η έδρα της Ομοσπονδίας , η λειτουργία της καθώς ο τόπος και ο χρόνος της μεγάλης αντάμωσης. Η πλειοψηφία αποφάσισε ως έδρα της νεοσυσταθείσης Ομοσπονδίας την Θεσσαλονίκη.

19 Ιουνίου 2011

16 Ιουνίου 2011

ΒΡΑΒΕΙΑ ΡΟΥΠΑΚΙΑ- ΜΠΑΣΔΑΝΗ

Παρακαλούνται οι μαθητές που έχουν αποστείλει δικαιολογητικά για τα  βραβεία Ιωάννη Ρουπακιά-Γεώργιου Μπασδάνη να επικοινωνήσουν στο 6977203546 καθημερινά από τις 18:00 έως 21:00.
Επιπρόσθετα γνωρίζουμε ότι όσοι μαθητές δεν έχουν αποστείλει δικαιολογητικά μπορούν να τα αποστείλουν μέχρι την Κυριακή 17 Ιουνίου 2011, ταχυδρομικά στην διεύθυνση της ΠΟΣΣ (επικοινωνία στο 6977203546 καθημερινά από τις 18:00 έως 21:00).

Για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, πατήστε εδώ

10 Ιουνίου 2011

Πέθανε ο φιλέλληνας ταξιδιωτικός συγγραφέας Πάτρικ Λι Φέρμορ

Ο φιλέλληνας ταξιδιωτικός συγγραφέας Πάτρικ Λι Φέρμορ, απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 96 ετών. Πολέμησε στο πλευρό της πατρίδας μας, συμμετείχε στην ανατροπή του Γερμανού  Διοικητή Στρατηγού Κράϊπε στην Κρήτη ζώντας μεταφιεσμένος ως βοσκός στα βουνά της Κρήτης για δύο χρόνια.
Μέχρι σήμερα ζούσε μόνιμα στην Ελλάδα, στην Μάνη σε ένα σπίτι που σχεδίασε και έχτισε ο ίδιος.
Στο βιβλίο του "Ρούμελη, οδοιπορικό στη Βόρεια Ελλάδα'' στο πρώτο κεφάλαιο αναφέρεται στους Σαρακατσάνους, κάνει μια καταγραφή της ζωής των Σαρακατσάνων πριν αστικοποιηθούν πλήρως.
Χαρακτηριστικό απόσπασμα από το βιβλίο του: 
".....οι Σαρακατσάνοι πάντα με γέμιζαν με δέος. Τους είχα δει χρόνια πρίν, όταν περνούσα πεζός τη Βουλγαρία πηγαίνοντας κατά την Κωνσταντινούπολη. Ένας οικισμός από καλύβες όμοιες με κυψέλες, διάσπαρτος στους χειμωνιάτικους λόφους που κατηφόριζαν κατά την Μαύρη Θάλασσα' στάνες φτιαγμένες από χαμόκλαδα σκαρφάλωναν τις πράσινες πλαγιές και χιλιάδες πυκνόμαλλα μαύρα γίδια και πρόβατα έβοσκαν στο βροχερό τοπίο, ενώ τα βαριά μπρούντζινα κουδούνια τους γέμιζαν τον αέρα με το πολυφωνικό και αρμονικό τους αλαλητό. Εδώ και εκεί σκούροι μονόλιθοι κάτω από τα κοράκια που πετούσαν γύρω, οι βοσκοί ακουμπούσαν σε κλίτσες μακριές σαν δόρατα, με τα πρόσωπά τους σχεδόν χαμένα μες στις βαθιές κουκούλες από τις χωστές τραγόμαλλες κάπες τους που έφταναν ως κάτω'...."

 Καλό ταξίδι!

Αναδημοσιεύουμε από την "Ελευθεροτυπία"

«Ο άνθρωπος της Μάνης», όπως τον αποκαλούσαν αφού επί χρόνια ζούσε στην Καρδαμύλη, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 96 χρονών. Από τα πιο γνωστά έργα του Αγγλο-Ιρλανδού συγγραφέα, ήταν η «Μάνη», η «Ρούμελη», «Τα βιολιά του Σεν Ζακ», «Μεταξύ των Δασών και των Ποταμών», «Ένας καιρός δώρων».


Ο Πάτρικ Λι Φέρμορ ταξίδεψε για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε ηλικία 19 ετών, σ’ ένα καθοριστικό για τη ζωή του ταξίδι που έκανε σ’ ολόκληρη την Ευρώπη. Έκτοτε πάντα επέστρεφε στη χώρα μας, και έγραφε γι’ αυτήν. Ο Πάτρικ Λι Φέρμορ πολέμησε στην Αλβανία, ενώ από το 1941 ως τη Μάχη της Κρήτης, έλαβε μέρος στην κρητική αντίσταση.


«Η αγάπη μου γι’ αυτήν είναι απόλυτη», έλεγε για την Ελλάδα. «Περίπου το 1936 επέστρεψα στην Αγγλία. Οι μήνες που περνούσαν μακριά από την Ελλάδα μου φαίνονταν αβάσταχτοι. Γι' αυτό και το 1941 που μπήκα στα Ιντέλιτζενς Κορπς (Σώματα Μυστικής Ασφάλειας) ζήτησα να επιστρέψω στους Έλληνες που εκείνη την περίοδο αγωνίζονταν στην Αλβανία. Έτσι κι έγινε», διηγόταν. Έζησε σε μοναστήρια του Αγίου Όρους, στη Θράκη, τη Μακεδονία, την Αθήνα και βέβαια την Πελοπόννησο. Μιλούσε άπταιστα ελληνικά.


Έπειτα από τη συντριβή κατά τη Μάχη της Κρήτης, διέφυγε μαζί με συντρόφους του στην Αλεξάνδρεια, έπειτα στο Κάιρο και στη Χάιφα της Παλαιστίνης. Με το μυαλό και την καρδιά του στην Κρήτη, επέστρεψε εκεί το 1942...


Έτσι κύλησε μια περιπετειώδης ζωή, γεμάτη Ελλάδα, τη μεγάλη αγάπη του Πάτρικ Λι Φέρμορ, που την απέδειξε με κάθε τρόπο. 


Ενημέρωση


Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους αναγνώστες της εφημερίδας μας και όλους τους συλλόγους ότι αποφασίστηκε από το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, με αφορμή ένα καταγγελτικο άρθρο που έφτασε στο e-mail της Ομοσπονδίας και το οποίο ζητήθηκε από τον αποστολέα να δημοσιευτεί στην εφημερίδα, να μην δημοσιεύονται τέτοιου είδους άρθρα είτε είναι έγκυρα είτε όχι και το ένθετο μας να είναι καθαρά ενημερωτικό. Σκοπός της εφημερίδας από τώρα και στο εξής είναι να δημοσιεύει όλα τα νέα των συλλόγων, τις δραστηριότητες τους και οποιοδήποτε θέμα προβάλλει τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις μας και δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένα πρόσωπα και καταστάσεις. Αντιπαραθέσεις του παρελθόντος δεν έχουν θέση στην Ηχώ των Σαρακατσάνων. Θέματα μπορεί να μας στέλνει ο καθένας στο e-mail της Ομοσπονδίας (pos_sarakatsanoi@yahoo.gr), επισημαίνοντας ότι τα θέματα που αποστέλλονται στο e-mail τα βλέπουν όλα τα μέλη του Δ.Σ. εφόσον έχουν ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail).

Καρυώτης  Αθανάσιος
Μέλος Δ.Σ. ΠΟΣΣ
Υπεύθυνος Εφημερίδας