Επισκεφθείτε τη νέα ΕΠΙΣΗΜΗ ιστοσελίδα (site) της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ (Π.Ο.Σ.Σ.) www.e-sarakatsanos.gr


Μυκηνών 19 Θεσσαλονίκη Τ.Κ. 546 43 Τηλ & Fax 2310 840 830

Email: info@e-sarakatsanos.gr , Ιστοσελίδα: http://www.e-sarakatsanos.gr

21 Ιουνίου 2011

30 ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΤΟΥΛΙ

Αναδημοσίευση από το ιστολόγιο


30 Χρόνια Περτούλι



Συμπληρώνονται φέτος 30 χρόνια από το 1Ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων. Με αφορμή τη φετινή επέτειο, δημοσιεύονται ορισμένα αποσπάσματα από συνεντεύξεις της ιστοσελίδας μας, τα οποία αναφέρονται σε πρόσωπα και γεγονότα της περιόδου εκείνης.


ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΙΑΝΝΙΩΤΗΣ

Για την ίδρυση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας σίγουρα είχαμε να αντιμετωπίσουμε διάφορα θέματα. Είχαμε όμως τη διάθεση και την αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε και το πράξαμε. Πάντα με σεβασμό και αξιοπρέπεια, όπως ταιριάζει στους Σαρακατσαναίους. Σε ένα τέτοιο εγχείρημα δεν είναι δυνατόν να μην υπάρξουν διαφορετικές απόψεις αλλά η ποιότητα και το ήθος όλων έφερε το τελικό αποτέλεσμα μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες. Τα κύρια ζητήματα που είχαμε να διευθετήσουμε ήταν η έδρα της Ομοσπονδίας , η λειτουργία της καθώς ο τόπος και ο χρόνος της μεγάλης αντάμωσης. Η πλειοψηφία αποφάσισε ως έδρα της νεοσυσταθείσης Ομοσπονδίας την Θεσσαλονίκη.
Υποψήφιες ήταν η Λάρισα , η Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Κατόπιν ψηφοφορίας έδρα ορίστηκε η Θεσσαλονίκη. Τόπος της μεγάλης Αντάμωσης ορίστηκε το Περτούλι Τρικάλων. Να σημειωθεί ότι πριν την ίδρυση της Ομοσπονδίας οργανώθηκαν τα 2 πρώτα ανταμώματα, υπό την οργάνωση των συλλόγων της Θεσσαλίας.


ΤΑΣΟΣ ΣΟΥΦΛΙΑΣ

Το 1978 οταν ήλθε στη Λάρισα η Σταυρούλα Καραγιάννη και της ειπα ότι το όραμα μου είναι να γίνει το Πανελλήνιο Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων, γέλασε και μου είπε : Τάσο, εισαι οραματιστης αλλα λίγο δύσκολα τα βλέπω τα πράγματα. Όμως τα καταφέραμε και το πρώτο Πανελλήνιο συνέδριο έγινε στη Λάρισα, όπου συμμετείχαν 23 σύλλογοι με 2 αντιπροσώπους ο καθένας. Αμέσως μετα έγινε το δεύτερο συνέδριο, επίσης στη Λάρισα και κανονίστηκαν τα θέματα για το Αντάμωμα. Εγω βέβαια είχα κάνει την προεργασία μου, είχα βρει το χώρο στο Περτούλι, ένα ιδανικο μέρος που έδινε πολλες προυποθέσεις και πρόσβαση και πράγματι, το πρώτο Πανελλήνιο Αντάμωμα έγινε το 1980. Η Σταυρούλα, που έμενε στην Κομοτηνη αλλα κινούταν μεταξυ Κομοτηνης και Θεσσαλονίκης, ειχε ξεκινήσει να γράφει περι Ομοσπονδίας, αλλα και ο Θόδωρος ο Γιαννιώτης άρχισε να δραστηριοποιείται. Τα δύο πρώτα ανταμώματα τα διοργάνωσε ο σύλλογος της Λάρισας. Όταν πήγαμε για πρώτη φορα στο Περτούλι, δεν είμασταν ευπρόσδεκτοι εκει. Μην ξεχνας ότι από εκει και κάτω είναι βλαχόφωνη η περιοχη, είναι ασπροποταμίτες, οι λεγόμενοι Μοσχόβλαχοι. Τα πρώτα χρόνια στο αντάμωμα στο Περτούλι με βοήθησε ο Θωμας ο Σπανος και βέβαια όλο το συμβούλιο. Τα πρώτα, ήταν γνήσια ανταμώματα με τέντες και έβλεπες τη συγκίνηση των Σαρακατσάνων που είχαν να ανταμώσουν χρόνια. Ήταν πραγματικα ανταμώματα γιατι στη συνέχεια κατέληξαν σε παζάρι.



Ο Νίκος Γιαννακός στην πρώτη του παρουσία στο Περτούλι το 1981



ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ


Το 1981 σαν Σαρακατσάνος πήγα στο Περτούλι. Ήταν υπεύθυνος ο Τάσος ο Σουφλιάς και το πρωί την Κυριακή οι τραγουδιστές λέγαν από ένα τραγούδι. Ήταν θυμάμαι ο Νάκας, ο μπάρμπα-Τάσος, ο Μπόνιας νομίζω και δεν θυμάμαι και ποιοί άλλοι. Μέσα στο χώρο των εκδηλώσεων, λέει ένας φίλος μου ο Αχιλλέας ο Χαρίσης και ο Χρήστος ο Ράπτης : Τάσο, θα πεί κι ένα τραγούδι το παιδί; Ο Τάσος, είχε δίκιο ο άνθρωπος, ήταν δέκα πέντε χιλιάδες κόσμος εκεί, γεμάτο το πλάι, ......πού να το βάλω το παιδί λέει. Αφού τον πίεσαν πολύ, γυρίζει προς εμένα : τραγουδάς με λέει ; κι εγώ του απάντησα το εξής : είμαι ερασιτέχνης, αλλά αυτό που θα πω, θα το πω καλά, είμαι σίγουρος. Άμα το πεις καλά μου λέει, έλα πες το. Και λέω τον ΄΄Ελατο΄΄ εκεί, δεν τον ξανάπα ποτέ έτσι, …ντυμένος με τη μπουραζάνι και σακάκι, ταίριαξε και με το χώρο, ....τι να σε πω. Για μένα ήταν ο Έλατος, ....τον έμαθα απ' τον πατέρα μου και εκεί με καθιέρωσε στο Περτούλι κι εκεί καθιερώθηκα.




Γλέντι του Σαββάτου στο Περτουλι - Από αριστερά : Θεόδωρος Ζαραλής, Γιώργος Κολοβός, Κώστας Σούρλας (όρθιος), Γιαννάκος Ίτσιος (θα τιμηθεί στο φετινό αντάμωμα) και Στέργιος Καραγιάννης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου